SGK, malulen emeklilik şartlarında değişiklikler yaparak iş yapma kapasitesini kaybedenlere özel malulen emeklilik hakkı sunmaktadır. Ancak, bu avantajdan kimlerin yararlanabileceği ve hangi hastalıkların bu hakkı beraberinde getirdiği konularında detaylı bilgiler bulunmaktadır.
Malulen Emekli Olma Şartları:
Malulen emekli olabilmek için en az on yıllık bir sigortalılık geçmişine sahip olmak gereklidir. Hastalığı bulunan kişinin toplam 1800 gün sigortaya sahip olması ön koşuldur. Ayrıca, sürekli bakıma muhtaç derecede malul olanlar için sigortalılık süresi göz önüne alınmaksızın 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödenmiş olmalıdır. Bu şartları sağlayan kişilere malullük maaşı bağlanmaktadır.
Önemli Hususlar:
Malulen emeklilik için gerekli olan 1800 gün prim ödeme şartı, bireyin durumuna göre esneklik göstermektedir. Eksik primleri olan bireyler, malulen emekli olmadan önce bu eksik primleri toplu olarak ödeyerek bu haktan yararlanabilirler. Ayrıca, maluliyet durumunun SGK’lı bir işe girişten sonra başlamış olması ve malulen emeklilik başvurusu yapacak kişinin aynı anda çalışmıyor olması gerekmektedir.
Sağlık Değerlendirmesi:
Malulen emeklilik için sağlık durumu, tam teşekkül Sağlık Kurulu tarafından değerlendirilmelidir. Bu değerlendirme, bireyin çalışma kapasitesini kaybettiğine dair iş kazası, meslek hastalığı veya diğer sağlık sorunlarını belirlemek amacıyla yapılır.
SGK’nın hastalık ve engel listesi, nörolojik, psikiyatrik, göz, boğaz, onkolojik, hematolojik, travmatolojik, romatolojik, gastroenterolojik, dermatolojik hastalıkları ve kalp-damar, göğüs hastalıkları, enfeksiyon hastalıkları gibi gruplara ayırmaktadır. Kanser, beyin tümörü, MS, şizofreni, ileri derecede görme azlığı, parkinson, demans, epilepsi gibi hastalıklar malulen emeklilik için en yaygın nedenler arasındadır. Ancak, listedeki diğer rahatsızlıklar da kurul tarafından incelenerek çalışma kapasitesini etkileyip etkilemediğine dair değerlendirilir.
Bir yanıt yazın